De veroordeling van geweld door haat en intolerantie kent geen onderscheid {Dutch}.

We zijn verdeeld. We maken constant onderscheid tussen mensen. Het is een “wij – zij” wereld, waarin we met z’n allen leven. De tikkeltje zweverige, maar warmhartige gedachte, dat we allemaal één zijn, zie je steevast voorbij komen. Als homo sapiens delen we dezelfde DNA structuur en hebben we een eeuwige ziel. Meer spiritueel: we zijn allemaal verbonden met de Bron, de Schepper, God en daarom ook met elkaar. Ik geef toe, tussen al het verbale geweld in de reacties op tragedies, waarbij op gewelddadige wijze doden vallen door haat en intolerantie, zoals afgelopen week in het Nieuw Zeelandse Christchurch, zou ik hier graag meer van willen hebben.

Nieuw Zeeland, het land waar rijke Amerikanen vastgoed kopen om naartoe te vluchten als de pleuris in hun land uitbreekt. Een gewetenloze, rechts-extremistische Australiër veroorzaakte afgelopen vrijdag een hel op aarde in twee moskeeën in het ogenschijnlijk veilige Christchurch en maakte een einde aan 50 levens.

Omdat zij moslim waren.

Heel recent, op 28 februari j.l. vond in Nigeria, in Kaduna State, eveneens een massamoord plaats, waarbij 40 mensen omkwamen bij bombardementen van militante moslim fulani’s op kerken en huizen. Sinds februari dit jaar zouden er al 120 mensen op gewelddadige wijze om het leven gekomen zijn.

Omdat zij christen waren en in dispuut over het gebruik van land. Je leest hier echter niets over in de mainstream media.

Op 27 januari dit jaar werd een Filipijnse kerk gebombardeerd door ISIS-aanhangers en 20 mensen vonden de dood.

Omdat ze “ongelovigen” waren.

In oktober 2018 vond een aanslag plaats in een synagoge in Pittsburg en 11 mannen en vrouwen werden vermoord door een blanke racist en extremist.

Omdat zij joods waren.

In mei vorig jaar werden aanslagen gepleegd op kerken in Indonesië en 12 gelovigen werden vernietigd door een familie van islamitische zelfmoordterroristen.

Omdat zij christen en katholiek waren.

Eind maart van hetzelfde jaar werd een 85-jarige Parisienne, Mireille Knoll, verbrand en door elf messteken om het leven gebracht door haar islamitische buurman.

Omdat ze joods was. Ze overleefde de holocaust.

Precies een jaar eerder, ook in Parijs, werd de 65-jarige Sarah Halimi in haar appartement mishandeld en van drie hoog naar beneden gegooid, waarbij de moordenaar tijdens zijn daad luidkeels Allah aanriep.

Omdat ze joods was.

In de zomer van vorig jaar viel een messtekende man drie jonge zussen aan op een treinstation in Oakland, waarbij het mes in de keel van de jongste zus, Nia Wilson, sneed en haar dood erop volgde.

Omdat ze gekleurd was.

Een neo-nazistische Duitse vrouw werd in juli 2018 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor het meehelpen organiseren van de moord op negen mannen tussen 2000 en 2007.

Omdat ze immigranten waren.

Een gemaskerde Zweed viel eind oktober 2015 een school binnen en stak met een zwaard een 11-jarige leerlinge en docent dood.

Omdat ze immigranten waren.

Op 18 juni 2015 drong een blanke Amerikaan een Afro-Afrikaanse kerk binnen in Charleston en schoot daar negen Afro-Amerikanen dood.

Omdat ze zwart waren.

In Egypte vond in November 2017 een enorm bloedbad plaats toen ISIS-aanhangers een soefi moskee aanvielen en 305 dodelijke slachtoffers maakten, waaronder 27 kinderen.

Omdat ze “afvalligen” waren.

De ontelbare gewonden door al deze terreur-daden zijn niet eens meegenomen.

Gemeenschappen die zo keihard geraakt worden door bruut geweld vanwege geloof, huidskleur, nationaliteit of etniciteit verdienen allemaal bescherming, maar door berichtgeving en politieke gevoeligheden is onze aandacht en verontwaardiging selectief.

Dus burgemeester Femke Halsema, fijn dat je Amsterdamse moskeeën bezoekt direct nadat een fascist aan de andere kant van de aardbol een bloedblad onder moslims aanrichtte, maar vergeet ook de synagoges en kerken niet. Ook hier is (nog altijd) reden tot bezorgdheid.

Geen enkel mens, geloof of cultuur is superieur. We zijn gelijkwaardig, maar niet gelijk. Een man en een vrouw zijn toch echt verschillend. Ieder mens heeft eigen gaven en talenten en bijzonderheden. Een zwarte of witte huid en alles wat daar tussenin valt, zijn niet hetzelfde, maar dat wil niet zeggen niet gelijkwaardig. En ieder heeft zijn of haar eigen uniciteit. We hebben allemaal een eigen geschiedenis, met tradities, religies, waarden en opvattingen. De één is niet meer waard dan de andere. En juist in de verschillen is er een grote gemeenschappelijkheid: het mens zijn. Ieder mens kent verdriet, geluk, verlangen, angst en emotie. Daarin zijn we niet uniek en dat verbindt. Geweld door racisme, discriminatie, xenofobie, nationalisme, anti-semitisme en misogynie zou ons daarom allemaal moeten raken, zonder grenzen en zonder hiervan ook maar iets te bedekken.

Want haat is een dodelijke misstap en angst een slechte raadgever.

Author: Eva De Vor

Dutch writer and blogger, who previously worked as a jurist/legal counsel in the Netherlands. I chose to live my life on the sunny Balearic Islands in simplicity, with respect to our beautiful planet, together with my soulmate, rescue cat and a bunch of chickens. EVALUNES has been created to share my writings about the things I care. I write with love. Con Amor. Always.

3 thoughts on “De veroordeling van geweld door haat en intolerantie kent geen onderscheid {Dutch}.”

  1. Thank you for your considered words and rememberance of so many who have lost their lives to voilent extreme intolerance of difference. It has been amazing and heartening this week to see Aotearoa New Zealand band together in love and unity to embrace our Muslim neighbours through this harrowing ordeal. We were not before and will not be after a perfect country full of kind hearted perfect people but we will be an awesome and stronger country full of more inclusive and stronger people. Kiakaha Christchurch! This is not us…

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: