Kerst-tip: Een Onvergetelijk Verhaal Dat Je Niet Loslaat {Dutch}

Een enkele keer gebeurt het; je leest een boek en na de laatste bladzijde omgeslagen te hebben echoën de personen en de gebeurtenissen nog dagen na. Misschien zelfs weken of maanden; ja, zelfs jaren.

Gisèle

Gisèle van Susan Smit is zo’n boek. Het verhaal speelt zich af net voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog en vertelt het waargebeurde verhaal van de glazenierster Gisèle van Waterschoot van der Gracht, die tijdens de oorlog joodse onderduikers in huis nam. Het boek geeft een blik in het leven van kunstenaars in oorlogstijd. En hoe iedereen moest kiezen tussen buigen of barsten, goed en fout, haat en liefde. Het is alweer een paar jaar geleden dat ik dit onvergetelijke boek las.

’t Hooge Nest

Oude verzetskranten

Het bijzondere van dit aangrijpende verhaal is dat de schrijfster nu samen met haar man en drie kinderen deze prachtige villa in Naarden bewoont. Toen zij destijds verhuisde naar ‘t Hooge Nest ontdekte ze ruimten onder de houten vloeren van het huis waar oude verzetskranten en resten van stompkaarsen lagen. Naar aanleiding van deze opmerkelijke vondsten heeft ze uitgebreid onderzoek gedaan naar de geschiedenis van ’t Hooge Nest, de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en het (joodse) verzet. Ze is gekomen tot een ongelofelijk verhaal, prachtig geschreven en knap gereconstrueerd, waarvan ik hoop dat iedereen het leest. Omdat het zo’n belangrijk verhaal is, je nieuwe feiten leest en je meegevoerd wordt naar een wereld, waarin de mensheid tot een dieptepunt is gezonken en waarvan je je afvraagt wat jij zou doen, mocht het ooit weer zover komen. Deze vraag heeft dit boek bij mij opgeroepen. Wat zou ik doen in zulke gevaarlijke tijden? Buigen of barsten? Verraad of verzet? Iedereen heeft een keuze en hopelijk kiezen we de juiste.

Verraad

De twee joodse zussen hadden één ding gemeen: ze waren nauwelijks bang. En waar Lien vooral optimistisch was, soms zelfs tegen het naïeve aan, was Janny realistisch en veel minder positief, maar vastberaden om zich te verzetten tegen de Nazi- terreur en de jacht op hen te overleven. Vrijwel constant kropen ze door het oog van de naald en denk je bij de zoveelste zenuwslopende gebeurtenis: dit is het einde. Maar dan toch redden de zussen het weer door hun inventiviteit, hun onverschrokkenheid en hun belangrijke contacten. Tot die ene dag waarop zij en ’t Hooge Nest verraden worden. Tegen verraad is nu eenmaal niets bestand.

Onverbrekelijke liefde

Kunst, muziek en dans speelden een belangrijk rol voor de zussen en de onderduikers in ’t Hooge Nest. En op soms moeilijke momenten lachten ze met elkaar. Dat zijn de elementen die een mens sterk maken. Samen met hun vastberadenheid en de onverbrekelijke liefde die de zussen voor elkaar en hun ouders en hun gezinnen voelden.

Een ongelofelijk verhaal

Kerstmis breekt weer aan en dat is vaak een tijd waarin we elkaar cadeautjes geven. Weet je niet wat je nu weer aan je geliefde moet geven deze kerst?

Tip: het zal niet als een verrassing komen. Schenk dit boek!!

Het is een verhaal dat verteld moest worden, juist omdat het niet vergeten mag worden. Het echoot nog lange tijd na en het is onvermijdelijk om niet van deze twee sterke en moedige zussen te gaan houden. Ik dacht hier “stoere” zussen te schrijven, want deze eigenschap in een vrouw zien wij (vrouwen) over het algemeen graag – vooral in deze huidige tijd – maar je zult zien dat ik hen daarmee schromelijk tekort zou doen.

t Hooge Nest, geschreven door Roxane van Iperen. Ook verkrijgbaar als e-boek.

Lees het, geef het aan je geliefde en bazuin het rond.

Mooie vondst: de eerste bewoner van ‘t Hooge Nest was Dirk Witte, tekstschrijver van het lied “Mensch, durf te leven”.

Het leven is heerlijk, het leven is mooi
Maar – vlieg uit in de lucht en kruip niet in een kooi
Mensch, durf te leven!
Je kop in de hoogte, je neus in de wind
En lap aan je laars hoe een ander het vindt
Hou een hart vol van warmte en van liefde in je borst
Maar wees op je vierkante meter een vorst
Wat je zoekt kan geen ander je geven
Mensch, durf te leven!


Con Amor,

Eva

4 comments

 1. Hi Anna, ja, dat is het ook echt.
  Ook mijn man heeft dit boek de afgelopen dagen zowat ademloos zitten lezen.
  Onvergetelijk dit verhaal en zo knap gedaan door de schrijfster.
  Een mooi kerstcadeau, waar je bovendien echt iets aan hebt.

  Met warme groet!

  Like

  • Wat goed, Anneke! Dank voor je commentaar. Dit verhaal is echt een verhaal om te delen met iedereen om eens heen. Je zult het begrijpen als je het leest. Belangrijke lessen die we uit dit boek kunnen halen. Liefs!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.